Ми їмо, щоб жити, а не живемо, щоб їсти! Культ їжі може бути яким завгодно, але наша культура харчування влаштована так, що веде до ожиріння і його наслідків. І це при тому, що про основні засади здорового харчування зараз не знає хіба що лінивий або байдужий до цієї теми.

І хоча дієтологи, гігієністи та екотрофологи ще не сказали свого останнього слова стосовно здорового харчування, існує два твердження, які є загальноприйнятними. Інші десятки та сотні тверджень щодо здорового харчування завжди мають альтернативне тлумачення та змінюються з часом.

1. Їжа має бути якісною.

Якість продуктів як складова здорового харчування залишається питанням відкритим і передбачає вашу загальну компетентність. На жаль, сьогодні вкрай важко бути впевненим в екологічній безпеці навіть домашніх і фермерських продуктів. З приводу БАД, ГМО, знежирених та інших штучних продуктів наразі достеменно і науково не доведені ні їхня користь, ні їхня шкода. Хоча підстави сумніватися в їхній користі є…

2. Харчування має бути персоніфікованим.

Харчуватися необхідно у відповідності з природними нахилами організму. І я вважаю, що без лікаря-фахівця питання персоніфікованого харчування самотужки вирішити майже неможливо.

Здорове харчування повинно приводити до запланованого результату (наприклад, зниження ваги чи покращення самопочуття) і це має бути основним критерієм.

Вітчизняна санологія поки ще молода і ще не розробила власної практики такого харчування. З наявних варіантів теорій харчування найбільш адекватною в науковому плані і за практичними результатами є німецька програма нормалізації обміну речовин Metabolic Balance®. Її ідеї заходять у деяке протиріччя з домінуючими в дієтології принципами харчування, але ця програма перевершує інші за результативністю і дуже проста в розумінні та виконанні. Metabolic Balance® − це культ і культура збереження здоров'я за допомогою харчування.